Sommerferien skal brukes til å slappe av og lade krefter. Vi senker skuldrene og er litt mindre på vakt. Dessverre finnes det ondsinnede krefter som vet å utnytte at vi er i feriemodus.

Les våre 4 råd som du burde tenke på før du går i ferimodus:  

1. Tenk deg om før du reiser til utlandet med firmaets PC  

Vi husker vel alle den tidligere statsråden som tok med seg mobil og PC på ferie til Iran. Hvis du skal utenlands på ferie er det lurt å tenke gjennom behovet for å ha med jobb-PC’en. Potensielt kan din PC inneholde filer med f.eks forretningshemmeligheter og personopplysninger og vil være sårbare for cyberangrep. Hvis du må være tilgjengelig kan det være vel verdt å bruke en dedikert PC som IT-avdelingen kan rense når du kommer tilbake. Det beste er kanskje å la PC’en bli igjen hjemme, så slipper du problemstillingen og kanskje du også kobler bedre av. 

 

2. Unngå bruk av åpne wifi-nettverk

Gratis trådløse nettverk kan virke som en redning når du er på farten, men kommer på bekostning av sikkerheten. Da kan personer med onde hensikter skaffe seg tilgang videre til andre systemer. Et enkelt råd er å bruke mobilnettet ditt, ikke hotellets wifi. Når telefonen går tom for Gigabyte fordi de unge i huset har strømmet fra YouTube hele turen er det fristende å koble seg opp mot åpne nettverk. Ulempen er at du ikke vet hvem som deler det med deg, og om disse er til å stole på. Noe av det første telefonen gjør når du kobler deg opp til et nettverk er å sjekke om du har fått ny e-post. Avhengig av oppsettet sendes brukernavn og passord i klartekst over nettverket. Dette kan personer med onde hensikter snappe opp og bruke for å skaffe seg tilgang videre til andre systemer. Kjøp heller en ekstra datapakke og send ungene ut i regnværet.

 

3. Vær kritisk til hvilke apper du installerer  

Apper på telefonen er en fantastisk ting og det er vanskelig å forestille seg et liv uten. Mange apper ber om tilgang til informasjon på telefonen. Det kan selvsagt være legitime behov som er med på å gjøre appen brukbar, men det er slettes ikke sikkert. En del programmer er laget i land hvor personvernet ikke står like sterkt som i Norge. Tenk derfor gjennom om spillet du lastet ned for å slå i hjel en time på flyplassen virkelig trenger tilgang til adresseboken din, og om du synes det er fornuftig at den sporer hvor du er. Vi foreslår at du heller bruker ventetiden på å gå gjennom appene på telefonen og sletter de du ikke bruker. I tillegg kan du gå gjennom sikkerhetsinstillingene på appene og skru av geolokasjon på apper som ikke trenger det.   

 

4. Stopp opp og tenk

Digitale trusler og sårbarheter omfatter alt fra cyberangripere til komponenter, prosesser, leverandører og personer — i og utenfor vår egen organisasjon. På en vanlig dag kan vi havne i flere situasjoner som krever at vi aktivt tar gode valg om sikkerhet og personvern. Vær derfor årvåken, stopp, tenk og reager om du er i tvil.

 

5. Beskytt deg i ferien 

Ta ferie med god samvittighet, Vær derfor ekstra årvåken og tenk datasikkerhet der du kan... og til slutt husk solkrem. Solkrem er en enkel og billig beskyttelse.Selv på kalde og overskyede sommerdager

 

Med enkle grep og ekstra årvåkenhet kan du lene deg tilbake, spise is og nyte sommeren.