Hvert år markerer NorSIS Nasjonal Sikkerhetsmåned i oktober, årets tema er "Våre digitale verdier".  I en stadig mer digital hverdag er store deler av våre personlige og profesjonelle verdier lagret elektronisk. Men hva innebærer dette, og hvilke tiltak kan vi som individer og virksomheter iverksette for å beskytte våre digitale ressurser?

Vi lagrer nå nesten alt digitalt – fra bilder og dokumenter til viktig forretningsinformasjon. For bedrifter øker dette risikoen, da tap av digitale verdier kan få alvorlige økonomiske konsekvenser, samt skade omdømme og tillit.

Spørsmålet er derfor: Hvordan kan vi beskytte våre digitale verdier i et stadig mer usikkert landskap? Nedenfor beskriver vi fem sikkerhetstiltak som kan styrke bedriftens forsvar mot dataangrep og redusere risikoen for tap av digitale ressurser.

1.  Opplæring og bevissthet

En av de største sårbarhetene i en virksomhet er menneskelige feil. Ansatte kan, ofte uvitende, utsette selskapet for risiko gjennom handlinger som klikking på skadelige lenker eller deling av sensitiv informasjon. Regelmessig opplæring rundt identifisering av phishing-angrep, sosial manipulering og sikker internettbruk, er avgjørende for å redusere risikoen for tap av digitale verdier. Opplæring og bevissthet bidrar til en kultur for sikkerhet i din virksomhet. 

2. Tofaktorautentisering og sterke passord 

Passord er den første forsvarslinjen mot uautorisert tilgang. Ved å bruke sterke, unike passord kombinert med tofaktorautentisering, blir det vanskeligere å få uønsket tilgang til våre systemer og sensitive data. En totrinns innlogging er kanskje det enkelttiltaket som bidrar til størst sikkerhetsgevinst og bør være standard for alle systemer i en virksomhet. 

3. Identitetsstyring og tilgangskontroll

Riktig tilgang til riktig person på riktig tidspunkt. Ikke alle i virksomheten trenger tilgang til alt. Implementer tilgangskontroller som begrenser tilgangen til sensitive data basert på ansattes rolle. På denne måten kan du minimere risikoen for at sensitive opplysninger blir lekket eller misbrukt, selv om en konto skulle bli kompromittert. Gode løsninger for tilgangskontroll gir ikke bare økt sikkerhet men kan også gi andre gevinster for din virksomhet.  Les om hvordan Cloudworks tilbyr en IAM-løsning som sikrer rett person og enhet tilgang til riktige applikasjoner, ressurser og systemer til rett tid.

4. Ha en beredskapsplan

Ingen systemer er 100 % sikre. Det er derfor viktig å ha en beredskapsplan som beskriver hvordan bedriften skal håndtere sikkerhetsbrudd. Planen bør inkludere tiltak for å identifisere, isolere og håndtere angrep, samt hvordan data skal gjenopprettes og normale operasjoner gjenopptas. Å ha en god beredskapsplan og å gjennomføre beredskapsøvelser vil minimere nedetid, redusere skadevirkninger og raskere gjenopprette normal drift etter et eventuelt dataangrep. Les mer om hvordan dere kan bli bedre rustet til å håndtere ulike situasjoner og hvordan Habberstad kan bidra ved å fasilitere øvelser. 

5. Regelmessige sikkerhetsrevisjoner

For å sikre at din organisasjon er forberedt og effektivt kan håndtere uventede hendelser eller kriser, er det helt nødvendig at styringssystemet for informasjonssikkerhet og personvern (ISMS) er dekkende og oppdatert.  Regelmessige risikovurderinger, egenkontroller og sikkerhetsrevisjoner er nøkkelen til et oppdatert og fungerende ISMS.
lenke til revisjon

 Habberstad har noen av landets fremste rådgivere som kan bidra med ekstern og objektiv ekspertise, ved å gjennomføre grundige sikkerhetsrevisjoner i samsvar med beste praksis og industristandarder. 

Les mer om hva våre sertifiserte konsulenter kan tilby av veiledning innen informasjonssikkerhet, personvern og beredskap. 

Følg med på NorSIS videopodcast-serie om årets tema - Våre digitale verdier!